HTML

Asztrozófia

Asztrozófia - Csillagbölcselet naponta

Leírás

Az astro elõtag jelentése: csillag. A „zófia”, sophia szó jelentése bölcsesség. Az asztrozófia szó csillagbölcseletet jelent. A megértés, az õselvek külsõ-belsõ felfedezésének az útja.

Elemzést szeretnék

Ha szeretnéd tudni mit rejtenek horoszkópodban a csillagok - Ha szeretnél leásni lelked legmélyére - Ha elakadtál életutadban - Kattints ide (e-mail)

Az Asztrozófia titkai

2008.11.27. 16:48 _bala_

 Nagyon régi adósságom számotokra az, hogy elmeséljem, mégis mi fán terem az Asztrozófia – és miért más, mint az Asztrológia, miért is kellett különbséget tenni a kettő között, holott valójában ugyanarról szól a két rendszer...

Érdekes és izgalmas titkokról fogom most fellebbenteni a fátylat, holott ezek a „titkok” akárki számára elérhetőek lettek volna az elmúlt évszázadokban, ha felnéz a csillagos égre. Érdekes, hogy nagyon ritka az az asztrológus, aki birtokában van azoknak az információknak, amelyekről a mostani cikkem fog szólni. De ezeket Te most minden gond nélkül megismerheted - használhatod, mesélheted.

Az egész onnan indult...

Tizennyolc-húsz éves koromban kezdtem el komolyabban az önmegismeréssel, gyógyítással, ezoterikával foglalkozni, s ekkor mint minden kereső, én is kíváncsi voltam, hogy az asztrológia mit tud számomra nyújtani.

Vajon milyen ember is vagyok, és mit mondanak számomra a bolygók?

Kaptam egy 20-30 oldalas elemzést, ahol minden bolygóm, minden házam, apró kis fényszögem ki volt vesézve, de ahogy olvasgattam, mindig meg tudtam mondani, hogy "na ez igaz rám", és "amaz pedig nem". Körülbelül 70-80%-ban mondhattam azt, hogy az elemzés helytálló volt. Ahogyan a mai fejemmel elővettem ezt az írást, azt tapasztaltam, hogy mindezek mellett sok számomra használhatatlan információt tartalmazott, amivel nem tudtam mit kezdeni.

Ha magadra ismersz ebben a történetben, nos, az nem véletlen.

A különbségek az Égre vannak írva

Ahhoz, hogy meglássuk a különbségeket az Asztrozófia és az Asztrológia között, két dolgot kell megtennünk: először is fel kell néznünk egy kicsit az égre, hogy megértsük, mi minden is van ott, másodszor pedig vissza kell mennünk az időben.

Elsősorban ismernünk kell azt, hogy mi a Napút, azaz az Ekliptika.

Ha nappal felnézünk az égre, akkor azt látjuk, hogy a Nap egy bizonyos úton halad, és ez az út évszakról évszakra hol feljebb, hol lejjebb vándorol az Égen. Ez ugye annak köszönhető, hogy a Föld tengelye szöget zár be a keringés síkjával. Év közben azt látjuk, hogy a Nap mindig egy bizonyos csillagkép előtt halad el látszólag az égbolton. S napról napra mindig odébb mászik egy kicsit – ahogy a Föld forog a Nap körül, a Nap túloldalán lévő csillagokat – csillagképeket látjuk mi.

A mai asztrológia szerint 12 ilyen csillagkép van, ami előtt a Nap elhalad a Napúton, holott ha felnézel az égre, látható, hogy ez nem igaz, mert 14 csillagkép előtt halad el a Nap!

S az remélem mindenki által látható, hogy ezek a csillagképek, amik előtt a Nap elhalad, teljesen eltérő méretűek kiterjedésükben. A Rák és Mérleg viszonylag kicsi csillagképek, míg a Halak és a Szűz jó nagyok. És például olyan is van, hogy a csillagképek átfedik egymást! Azaz a Napút alatt mondjuk a Bak van, fölötte meg a Vízöntő. Ugye milyen érdekes?

A képen látjátok a sárga vonalat, ez az Ekliptika, ezen a vonalon halad a Nap, jobbról balra. Ezen Napút mentén jobbról a Bak (Capricornus) csillagképet látjátok. A következő csillagkép, a "sárga vonal" mentén pedig a Vízöntő. Látjátok, hogy a Vízöntő teljesen benyúlik a Bak fölé, és legalább kétszer akkora, mint a Bak. Itt látható most a Neptunusz bolygó. Szerintetek, ha ezt a bolygót én csak a Bakban értelmezném, akkor a valóságnak megfelelően cselekednék? Szerintem látható a képen, hogy nem, hiszen legalább annyira hat rá a Vízöntő, mint a Bak.  

Még egy utolsó megjegyezni és megérteni való, és aztán hagyjuk az asztronómiát, de ez több okból is fontos, mégpedig az Égi Egyenlítő, az Ekvátor. Ez ugye a Föld keringési síkjának a képzeletbeli vonala az égen (a fenti képen a fehér vonal). És, mint azt az előbb írtam, azokból kikövetkeztethető, hogy a Napút a Föld „ferdesége” miatt szöget zár be az Ekvátorral: és a Napút és az Égi Egyenlítő metszéspontja a tavaszpont, azaz a tavaszi napéjegyenlőség (ez a metszéspont is látható a fenti képen).

Időutazás és ferdítés

Nos, most már tudunk mindent, amire szükségünk van, és ugorhatunk is vissza az időben 2500 évvel ezelőttre, amikor is sok okos asztrológus összeült, és kitalálták valamiféle indíttatásból, hogy ezek után nem fognak foglalkozni a csillagképekkel az égen, hanem felosztják az eget 12 egyenlő részre, és az adott tizenkettedet elnevezik a mögötte látható csillagképről. És a felosztást onnan kezdték el, ahol akkor éppen a tavaszpont volt (azaz a Napút és az Égi Egyenlítő metszéspontja). A Tavaszpont akkor pont a Kos csillagkép elejénél volt, ezért innen kezdték meg a számozást.

A Tavaszpont problémája

Nahát, ezzel több probléma is van: mint tudjátok, a tavaszpont évről évre odébb vándorol a Nap többi csillaghoz viszonyított mozgása miatt, mégpedig 72 évenként egy fokot. Tehát, ami 2500 évvel ezelőtt a Bak csillagképben volt, az most már elmászott onnan, mégpedig kb. 2500/72=34 fokot. Azaz ha egy embert pár száz évvel ezelőtt elemeztél, elvileg ugyanúgy elemezted a mai asztrológia szerint, mintha most elemeznéd, holott a 12 körcikkely kezdőpontjai már teljesen elmásztak azóta – visszafelé 34 fokot! A fenti képen látjátok, hogy a tavaszpont most NEM a Vízöntőben, hanem a Halak csillagképben van.

Tehát, ha ezek után egy asztrológus azt mondja neked, hogy az asztrológia ősi – akkor azt úgy érti, hogy igen, az asztrológia tényleg ősi, csak nem az az asztrológia, amit manapság okítanak – hiszen az Égen már régen nem az van.

A 12 állatövi jegy problémái

A további probléma a 12 egyenlő körcikkellyel (zoodiákussal, azaz állatövi jeggyel) az, hogy egyenlő. Ha csak megnézed az egymás után található Szűz és a Mérleg csillagképeket, láthatod, hogy a Szűz kétszer nagyobb, mint a Mérleg – holott a mai asztrológia azt teljesen egyformának veszi.

A következő – talán a legkevésbé szembetűnőbb, holott a legfontosabb – probléma pedig az, hogy két csillagképet kifelejtettek a Napút mögött látható csillagképekből. Ez a két csillagkép pedig pont két Beavató csillagkép, amely arra tanít, hogy hogyan és hol tudsz kiemelkedni az élet körforgásából: ezt a mai asztrológiából egyszerűen „kifelejtették”. (Vannak, akik tudatos fekete mágiára gyanakodnak, hogy direkt kivették a Tejútra, azaz a Fénybe vezető csillagképeket, de ezt én nem tudhatom)

Ez a két csillagkép a Kígyótartó - amiről már meséltem - és az Orion (azaz Nimród) csillagképek. Ezekről később sokat fogtok még olvasni :)

Summa summarum, a mai kor asztrológiájából csak egyetlen egy dolog hiányzik: a csillag. A Fény. Azaz az „asztro”.

Mert a mai kor asztrológusa nem néz az égre, nem nézi a csillagképeket, hanem egy kört néz 12 egyenlő részre felosztva, aminek úgy igazából nem sok köze van a Valósághoz – ahhoz, ami az Égen van, ahhoz, amit a Teremtő odarakott nekünk.

A gyakorlatban mindez így néz ki

Készítettem nektek egy ábrát, hogy nagyjából érzékelhessétek, hogy a mai kor asztrológusa hol értelemezi jelenleg az adott állatövi jegyeket – azaz Kost, Bikát, Ikreket, satöbbit – és e mögött Valójában milyen csillagkép áll.

 Itt látod 12 darab felsztás első felét, azaz a kostól a szűzig tartó jeleket - azaz ahogyan azt az asztrológia elképzeli. De nézd meg, hogy pirossal jelzett zoodiákus "mögött" valójában melyik csillagkép áll: köze nincs hozzá. A kos jele mögött a Halak csillagkép áll, a bika jele végén éppenhogy elkezdődik a Bika csillagkép... és így tovább. Tehát, ha úgy tudtad, hogy Te oroszlán vagy – azaz a Nap születésedkor az oroszlán jegyében állt – könnyen lehet, hogy valójában a Nap a Rák csillagképben volt.

 

 Itt pedig a mérlegtől a halakig tartó asztrológiai jeleket látod szintén pirossal megjelölve - és zölddel írva, hogy mögöttük valójában melyik csillagkép áll. Itt a legszembetűnőbb a Beavató csillagkép, a Kígyótartó, hiszen a Nap konkrétan áthalad rajta, és az asztrológia nem is említi - holott lehet, hogy Te valójában nem is skorpió vagy, hanem Kígyótartó... 

Egy csillagkép környezete és részletei is fontosak

Ha régi olvasója vagy az oldalnak, akkor már észrevetted, hogy egy csillagképet, és a benne található égitestet sosem értelmeztem önmagában: mindig meséltem a környező csillagképekről, azok hogyan hatnak, milyen történetet mesélnek el számunkra: éppen ez is hiányzik a mai kor asztrológiájából, éppen ezért sántított a nekem írt asztrológiai elemzés fiatal koromban.

És az is kiemelten fontos, hogy magán a csillagképen belüli hol helyezkedik el egy égitest: nem mindegy például, hogy a Nap az Oroszlán fejénél, szívénél vagy a nemzőszervénél áll-e, mert teljesen más az üzenete: magát az Oroszlán minőségét másképpen kell értelmezni.

 

Minden Titok a Tiéd - tavasszal induló tanfolyamok

Ha végigolvastad, és magad elé képzelted az Eget, azt hiszem nem fogsz tudni ugyanúgy nézni az asztrológiára. :) Ha felkeltette az érdeklődésedet ez az utazás, akkor olvass tovább. 

A jövőben két fajta online tanfolyamot fogok indítani:

Az elsőt azoknak, akik eddig csak távolról szemlélték az asztrológiát, de szeretnék önmagukat, párkapcsolataikat megismerni anélkül, hogy mindféle több éves tanfolyamot kellene elvégezniük - e tanfolyam által képes leszel a napi Égi képet a magad életében hasznosítani, és megismerni születési képleted felemelő erőit.

A másodikat pedig kezdő-gyakorló asztrológusoknak, hogy miképpen tudják kamatoztatni az asztrozófiát hobbijuk-munkájuk során, hogyan lehet még jobban elmélyedni egy-egy képletben - és még több titokról fogok mesélni.

Addig is tartsatok velem...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asztrozofia.blog.hu/api/trackback/id/tr35791669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

99astro · http://www.kemitenpet.hu 2008.11.30. 12:04:26

Kedves Balázs!

Van ez a mondatod az elején: "A mai asztrológia szerint 12 ilyen csillagkép van, ami előtt a Nap elhalad a Napúton, holott ha felnézel az égre, látható, hogy ez nem igaz, mert 14 csillagkép előtt halad el a Nap!"

Azonban ez így teljesen hibás!
Senki sem vitatja, hogy hány csillagKÉP előtt halad el a Nap az Ekliptikán, azonban az asztrológia az Ekliptika körét 12 csillag JEGYre (vagy csillagJELre)osztja, _nem_ csillagképre!

Van még egy-két "érdekesség" az írásodban, tehát azt javaslom, hogy ha már írsz az asztrológia "nevében", akkor jó lenne, ha előbb utánanéznél, hogy helyes-e az, amit írsz! Magyarul: előbb végezz el egy asztrológia tanfolyamot. ;-)
Sajnos hazánkban (is) kevés jó asztrológiai iskola van, s azok is csak néhány éve, így elképzelhető, hogy Te még nem is találkoztál velük, így ha jártál is valahova egy asztrológia tanfolyamnak nevezett kurzusra, hát az a fentiek olvastán elég gagyi lehetett...

Szeretettel:
99astro @ kemitenpet.hu
süti beállítások módosítása